Tietoa OMT:stä
Ortopedinen Manuaalinen Terapia
Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.
OMT perustuu tarkkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn. Terapiamuotoina käytetään mm. manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukaisella ohjauksella sekä omatoimisella harjoittelulla pyritään tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimisessa ja terapiassa huomioidaan yksilöllisesti kunkin henkilön psykososiaaliset- ja ympäristötekijät.
Ortopedisen manuaalisen terapian jatkuvaan arviointiin ja kehittämiseen käytetään uusinta tieteellistä tietoa
OMT-Fysioterapian menetelmät
OMT-koulutus kestää Suomessa 2,5 vuotta fysioterapiakoulutuksen lisäksi. Koulutus tapahtuu monimuotokoulutuksena SOMTY:n valvomissa koulutusyksiköissä ja hoitolaitoksissa. Pitkä erikoistumiskoulutus kattaa laajasti eri tutkimus- ja hoitomenetelmiä, mikä mahdollistaa asiakkaan tilanteen arvioimisen kokonaisvaltaisesti. Tarkka tutkiminen mahdollistaa tehokkaan ja tarkan hoidon, jolloin tuloksia saavutetaan mahdollisimman nopeasti.
OMT:ssä käytetään fysikaalisten hoitojen lisäksi sekä fysioterapieutin suorittamia manuaalisia käsittelyitä, tarvittaessa manipulaatiota, että fysioterapeutin potilaalle ohjaamia aktiivisia harjoitteita nivelen/nivelten liikkuvuuden lisäämiseksi. Jos liikkuvuusnivelissä on liiallinen tai hallitsematon, käytetään erilaisia tukitoimenpiteitä (esimerkiksi teippaukset ja tukikaulurit sekä tukivyöt) ja harjoituksia kehittämään hallintaa sekä lihastukea. Myös hermoärsytystä voidaan rauhoittaa ja paranemista nopeuttaa erilaisin käsittelyin sekä harjoittein.
OMT-Fysioterapia ilman lääkärin lähetettä tai lähetteellä
OMT:ssä hoito perustuu ongelmien syiden selvittämiseen mahdollisen lääkärin lähetteen (tutkimus ja hoitomääräys, SV3) ja alkututkimuksen avulla. Vain ongelmien syihin kohdistetulla hoidolla voidaan saavuttaa mahdollisimman hyvä hoitotulos mahdollisimman nopeasti. Lisäksi voidaan käyttää oireita lieventämään esimerkiksi erilaisia kipua lievittäviä hoitoja.
OMT-fysioterapia tarjoaa monipuoliset tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja toimintahäiriöiden hoidot, myös manipulaatio- ja mobilisaatiohoidot sekä yksilölliset kotihoito-ohjeet. OMT-Fysioterapia kuten fysioterapiakaan eivät ole enää vuoden 2023 alusta lähtien kela-korvattavia hoitoja.
OMT-fysioterapeutti toimii kiinteässä yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa. Tätä helpottaa fysioterapeutin tutkinto ja OMT-koulutus, jotka perustuvat koululääketieteen käsitteistöön ja terminologiaan. OMT-fysioterapiasta saa myös hoitopalautteen.
Lähde Somty ry
Rangan/raajojen mobilisaatio/manipulaatio
Pehmytkudoskäsittelyt
Faskian ja lihasten käsittelyt, venytykset
Terapeuttinen harjoittelu
Neuraalikudoksen mobilisointi
Erilaiset kivun hoidot
Teippaukset
Tietoa akupunktiosta
Akupunktio (akupunktuuri)
Akupunktuuri on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta käsitellään neuloilla (alun perin terävillä kivillä) tarkoin määritellyistä ihon pisteistä. Kiinalaisen perinteen mukaan akupunktuuripisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan. Sairauksien hoidossa pistelyllä ajatellaan vaikutettavan näitä meridiaaneja pitkin tapahtuviin virtauksiin, ja päämääränä on, kuten muussakin perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, elimistön tasapaino.
Akupunktuurihoidot soveltuvat parhaiten kipujen lievittämiseen. Teho on tutkimusten mukaan lumehoidon luokkaa tai vain hieman parempi. Hoidon kohteena ovat yleensä tuki- ja liikuntaelimistön kivut: niska- ja hartialihasten kivut, nivelrikon säryt tai selkävaivat. Myös migreenin ja ääreishermostoperäisten kipujen hoidossa akupunktuurista voi olla hyötyä. Kivun hoitoa koskevien tutkimusten arvioinnissa on tärkeää muistaa, että lumevaikutuskin vähentää potilaan kipuja ja sen merkitys on usein huomattava.
Akupunktuurin tehosta laihdutuksen tukena on jonkin verran näyttöä. Samoin fibromyalgian kivun ja jäykkyyden hoidossa akupunktuurista on jonkin verran hyötyä verrattuna siihen, että hoitoa ei anneta lainkaan. Sen sijaan tutkimuksissa, joissa on selvitetty akupunktuurin tehoa esimerkiksi unettomuuden, ärtyneen suolen, astman, kasvohermohalvauksen, nivelreuman, masennuksen ja skitsofrenian hoidossa, aivohalvauksen kuntoutuksessa tai tupakasta vieroittamisen tukena, ei ole saatu näyttöä hoidon tehosta.
Lähde: Lääkärikirja Duodecim 9.2.2022, Yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma
Akupunktuurihoito edellyttää, että potilas on asianmukaisesti tutkittu ja muulla tavoin hoidettavat sairaudet on poissuljettu. Hoitoa annetaan yleensä sarjoina, esimerkiksi 3–10 hoitokertaa viikon välein. Hoitosarjan aikana potilas voi tuntea lisääntynyttä raukeutta, joskus esimerkiksi unen laatu voi parantua. Joillakin potilailla kipuoireet voivat ensimmäisellä kerralla hivenen lisääntyä, mutta helpottavat jo seuraavalla kerralla.
Mihin akupunktiota käytetään?
Länsimaissa akupunktiota käytetään pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten kipujen ja vaivojen hoidossa. Lisäksi akupunktiolla voidaan hoitaa
- Nivelrikon särkyjä, niska- ja selkäsärky, säteilyoireet
- migreeniä
- ääreishermoperäisiä kipuja
- mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistusta
- unettomuutta
- purentaelinongelmia kuten bruksismin aiheuttamia jännitystiloja
Akupunktiota voidaan käyttää myös laihdutuksen tukena.
Hoidon kulku
Akupunktio tapahtuu ohuin steriilein kertakäyttöneuloin. Eniten kipua – mutta silloinkin vain hieman – tuntuu, kun neulan kärki lävistää ihosi tai paksun faskian eli sidekudoskerroksen. Herkimpiä ihoalueita ovat kasvot, jalkaterät ja kädet.
Tarvittaessa perusakupunktioon voidaan lisätä sähkövirta. Se tarkoittaa, että neulaan laitetaan kiinni elektrodi, johon johdetaan sähkövirtaa. Sähkö lievittää tehokkaasti kipua ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.
Akupunktiohoidon jälkeen pistospaikasta voi tulla tippa verta. Siksi emme suosittele aivan vaaleita vaatteita. Hoito kestää ensimmäisellä kerralla tunnin, jatkossa 30-45 min.
Hoitotulokset
Akupunktiohoidon vaikutukset ovat yksilöllisiä. Joku hyötyy jo yhdestä kerrasta, mutta keskimäärin tarvitaan 3-10 hoitokertaa ongelmasta ja lähtötilanteesta riippuen. Hoitotulokset ovat hyviä, etenkin niska-hartian, alaselän kivuissa ja migreenissä sekä purentaelinongelmissa.
Ennen ja jälkeen akupunktion
Ennen hoitoon tuloa kannattaa välttää kahvin juomista. Kofeiini piristää, joten sen nauttiminen voi vähentää akupunktion rentouttavaa vaikutusta.
Hoidon jälkeen taas kannattaa juoda runsaasti vettä. Akupunktio saa aineenvaihdunnan kiihtymään, mikä lisää janoa. Hoitopäivänä ei suositella saunomista eikä alkoholin käyttöä, koska molemmat kuivattavat kehoa. Myöskään raskasta fyysistä rasitusta kannattaa välttää.
Huomioithan myös, että akupunktion jälkeen olo on rento ja sinua voi väsyttää. Ajokyky saattaa olla heikentynyt, joten suosittelemme, että käytät kotiin palatessa muita kulkuvälineitä kuin omaa autoa, mikäli ajomatkasi on pitkä. Lähde lääkärikeskus Aava
Faskiamanipulaatio
Fasciamanipulaatio – Stecco metodi
Stecco metodin mukainen fasciamanipulaatio – faskiamanipulaatio – fascial manipulation on tuki- ja liikuntaelimistön uusin fysioterapeuttinen tehokas lähes kaikkien tule-vaivojen hoitomahdollisuus.
Pohjois-italialainen fysioterapeutti Padovan yliopistokaupiungista, Luigi Stecco, alkoi kehittää faskiamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa jo 35 vuotta sitten. Viitisen vuotta sitten, fascia-tutkimuksen viritessä aktiiviseksi kaikkialla maailmassa, alkoi Luicin lääkäri-poika ja lääkäri-tytär yhdessä muiden Padovan yliopiston lääkäreiden, kuten myös alussa erään ranskalaisen yliopiston lääkäreiden kanssa tutkia ja kehittää edelleen fasciamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa. Tohtori Antonio Stecco on fysiatrian erikoislääkäri ja professori Carla Stecco on sekä ortopedian erikoislääkäri että patologis-anatomisen laitoksen professori. Tänä päivänä ollaan tilanteessa, jossa Stecco metodin mukaisen fasciamanipulaation biomekaaninen malli ja terapia on todistutettu lukuisissa tasokkaissa lääketieteellisissä tutkimuksissa toistaiseksi ainoana fysioterapiamuotona olevan tieteellisesti oikeaksi todistettu ja hyväksytty kaikkialla maailmassa. Terapia-koulukunta on kiilannut käytännössä fysioterapian kärkeen mm USA:ssa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja monissa Euroopan maissa ja on leviämässä kulovalkean tavoin Kiinassa – koska fasciamanipulaation biomekaaninen malli on tarjonnut myös länsimaalaisen lääketieteen kautta oikeaksi todistetun ja luontevan teoriataustan myös akupunktion lihaksia ja lihaskalvoja rentouttavalle vaikutukselle. Akupunktio- tai ns triggeri-pisteet on havaittu olevan pitkälti samoja kuin fasciamanipulaation fascian hoitopisteet ovat.
Nimensä mukaisesti faskiamanipulaatiossa keskitytään faskiaan ( sidekudokseen) ja nimenomaan sekä pinnalliseen että varsinkin syvään faskiaan. Viime vuosien aikana on tieteellisesti selvitetty, että jopa n. 30-35 % lihassoluista kiinnittyy sitä ympäröivään 3-kerroksiseen syvään faskiaan ja loput n. 65-70 % jänteen kautta luuhun.
Edellinen havainto tarkoittaa sitä, että n. kolmasosa lihaksen tuottamasta voimasta välittyykin faskian kautta eikä kuten vielä 5 vuotta sitten yleisesti ajateltiin pelkästään jänteiden kautta. Tämä oli ensimmäinen tärkeä havainto, joka tekee fasciasta merkittävän rakenteen ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle.
Toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi havainto on ollut faskiassa havaittu runsas hermotus ja runsas liikettä ja asentoa aistivien reseptori-solujen määrä, joita on faskiassa huomattavasti enemmän kuin lihaksissa, jänteissä tai nivelsiteissä. Tämän takia faskialla on merkittävä rooli lihas-kalvo-ketjujen liikkeitten suorituksissa ja kontrollissa sekä kaikkien kehon asentojen ja liikkeiden kontrollissa, riippumatta siitä tekeekö fascian alla oleva lihas juuri silloin työtä vai ei.
Faskiamanipulaatio perustuu faskian kolme-kerroksisen liukuma-rakenteen toiminnan normalisointiin seuraamalla, ja kitkahieronnan tapaan hoitamalla, faskiakerrosten normaalisti liikkuvien mutta liimautuneiden hoitopisteiden muodostamia linjoja. Osa hoidettavista pisteistä voi olla melko kaukanakin varsinaisesta kipualueesta.
Faskia on rakenteeltaan kolmekerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden – kerrosten välillä normaalisti olevan nestettä keräävän hyauronaatti-pitoisen geelin avulla. Faskia ei veny. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa useinmiten juuri perinteisissä triggeri- ja akupunktiopiste-paikoissa lihasten ja lihaskalvojen ylikäytön ja staattisen rasituksen, tulehduksen tai arven vuoksi. Siitä seuraa ongelmia voimantuotossa ja tasapainossa, liikerajoitusta ja kipua paineeseen reagoivien hermopäätteiden ärtyessä. tilannetta voi verrata siihen, että liimaa paidan kiinni kylkeensä ja sitten yrittää nostaa kättä. Kyseissä fasciakerrosten liimautumispaikoissa faskiakerrosten liukuaine häviää, mutta faskiakerrosten liikkeen ja liukuaineen on todistettu palautuvan fascia-manipulaatiolla.
FASKIA-VERKOSTOJEN TUELLA KEHOMME PYSYY MM PYSTYSSÄ, KASASSA JA TOIMINNASSA
Faskia eli kalvo on sidekudoksen tyyppi. Faskia-verkosto ympäröi ja tunkeutuu lähes jokaiseen kehon osaan.
Faskiat ympäröivät yksittäisiä hermosäikeitä ja ne myös sitovat hermosäikeitä suurempiksi hermorungoiksi.
Löysemmät faskia-verkot pitävät rasvakudoksemme paikoillaan, samalla kun ne pehmustavat ja suojaavat muita kudoksia.
Faskia ympäröi myös verisuonia ja laskimoita sekä jokaista lihasta ja lihaksen osaa.
Kaikkien lihasten faskioissa on kolme kerrosta endomysium, perimysium ja epimysium.Nämä kolme lihasfaskian kerrosta yhdistyy lihaksen päissä muodostamaan lihaksen jänteen.
Em lihasten faskiaverkosto ei pääty siihen, että faskioista muodostuva jänne kiinnittyy ja uppoaa luuhun, vaan sen jälkeen faskia leviää viukamaisesti ympäröimään luuta ja muodostamaan luukalvon.
Luun toisessa päässä luukalvo muuntautuu ja jatkuu jälleen lihaksen kiinnityksen tai jänteen kautta lihaskalvoksi jne, jolloin lopulta mm päälaki on yhdistetty faskialla varpaisiin saakka.
Kun huomioidaan se, että faskia ympäröi tai läpäisee kaikki kudostyypit ja kohde-elimet kuten hermot, verisuonet, laskimot, imusuonet, rasva ja sisäelimet, ei ole ihmekään, että faskiaverkostoa kutsutaan myös sidekudokseksi. Lähde Fysiatria.net
Lantionpohjan fysioterapia
Lantionpohjan fysioterapia
tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, emättimen laskeumat ja lantionpohjan kiputilat.
Ja positiivista vaikutusta
Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa myös positiivisesti naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin. Keskivartalon ryhti ja tuki ovat myös riippuvaiset lantionpohjan lihaksiston kunnosta.
Naisille ja miehille
Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvät niin naiset, miehet kuin lapsetkin. Usein lääkäri tekee arvion fysioterapian tarpeellisuudesta. Virtsainkontinenssin hoidosta ja ennaltaehkäisystä on olemassa suomalaiset Käypä-hoito suositukset. www.kaypahoito.fi
Iästä riippumatta
Ikä ei ole este lantionpohjan kuntouttamiselle. On tärkeää hakeutua tai ohjata asiakas asiamukaiseen hoitoon ajoissa, sillä näin saavutetaan nopeammin tuloksia.
Yksilöllistä harjoittelua
Ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja se perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Fysioterapiassa voidaan hyödyntää lantionpohjan lihastestausta tarkoitukseen soveltuvan mittarin (biofeedback) avulla ja tarvittaessa fysioterapiassa käytetään elektroterapiaa. Hoito tapahtuu hoitotilassa vaatteet päällä.
Kokonaisuus huomioiden
Fysioterapiassa huomioidaan myös muut lihasryhmät ja kehon toiminnot, jotka vaikuttavat lantionpohjan toimintaan.
Lähde Pelvicus.fi